Home » » 300 juta kanak-kanak hiruf udara sangat bertoksik: UNICEF

300 juta kanak-kanak hiruf udara sangat bertoksik: UNICEF

Posted By Dennelton on Wednesday, November 9, 2016 | 22:41

Kira-kira 300 juta kanak-kanak hidup dengan udara luar sangat tercemar yang akan menyebabkan
kerosakan serius terhadap kesihatan fizikal, termasuk membantut tumbesaran otak mereka, kata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dalam satu kajian dikeluarkan pada Oktober 2016.

Hampir seorang dalam tujuh kanak-kanak di seluruh dunia menghirup udara luar yang sekurang-kurangnya enam kali lebih kotor daripada garis panduan antarabangsa, menurut kajian oleh Tabung Kanak-Kanak PBB, yang mengatakan pencemaran udara faktor utama kematian kanak-kanak.

UNICEF mengeluarkan kajian itu seminggu sebelum perbincangan tahunan perubahan iklim PBB, dengan pusingan seterusnya dianjurkan oleh Maghribi pada 7 hingga 18 November pada tahun yang sama.

Agensi tersebut, yang menyokong hak dan kesejahteraan kanak-kanak, menggesa pemimpin-pemimpin dunia supaya mengambil tindakan segera untuk mengurangkan pencemaran udara di negara mereka.

“Pencemaran udara adalah faktor penyumbang utama dalam kematian kira-kira 600,000 kanak-kanak di bawah lima setiap tahun, dan ia mengancam nyawa dan masa depan berjuta-juta orang lagi setiap hari,” kata Anthony Lake, pengarah eksekutif UNICEF.

“Pencemaran bukan sahaja membahayakan tumbesaran paru-paru kanak-kanak. Ia sebenarnya boleh melintasi halangan darah otak dan merosakkan secara kekal tumbesaran otak dan masa depan mereka. Tiada masyarakat boleh mengendahkan pecemaran udara,” kata Lake.

UNICEF menunjukkan imej satelit yang dikatakan mengesahkan bahawa kira-kira dua bilion kanak-kanak hidup dalam kawasan di mana pencemaran udara luar melebihi panduan kualiti udara minimum yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Udara tercemar akibat asap kenderaan, bahan api fosil, habuk, sisa pembakaran dan bahan cemar bawaan udara lain, katanya.

Asia Selatan mempunyai jumlah terbesar kanak-kanak hidup di kawasan seperti itu kira-kira 620 juta, diikuti oleh Afrika dengan 520 juta dan wilayah Asia Timur dan Pasifik dengan 450 juta orang.

Kajian itu juga menganalisis pencemaran udara dalaman, biasanya disebabkan pembakaran arang batu dan kayu untuk memasak dan pemanasan.

UNICEF menggesa langkah-langkah yang lebih kukuh bagi mengurangkan pencemaran, meningkatkan penjagaan kesihatan, memantau dan mengelak kanak-kanak terdedah udara tercemar.

Sumber AFP
Share this article :
The Editor

I'm Dennelton from Sabah, editor of www.tvokm.com. I am a blogger since 2008, i have a great interest about blogging and seeking additional income through the internet. Follow me with like our official Facebook Page HERE

Post a Comment

Hello there, we are welcome all kinds of thoughts-supportive, opposed, critical or otherwise but before you add comment please use English, Indonesian and Malay language. Thank You!
 
Support : Policies | Contact | About
DMCA.com Copyright © 2013-2019. TVOKM - All Rights Reserved
Designed by Maskolis | Modified by
Proudly powered by Blogger