Home » » Lebih 90 peratus orang di seluruh dunia hirup udara tercemar: WHO

Lebih 90 peratus orang di seluruh dunia hirup udara tercemar: WHO

Posted By Dennelton on Sunday, October 9, 2016 | 18:59

Sembilan daripada 10 orang di seluruh dunia sedang menghirup udara tidak segar atau tidak berkualiti, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Data baharu dalam satu laporan daripada badan kesihatan global PBB setakat bulan September 2016 cukup untuk membuat kita semua bimbang, kata Maria Neira, ketua jabatan kesihatan awam dan alam sekitar WHO.

Kebanyakannya paling teruk di kawasan bandar, tetapi udara di kawasan luar bandar juga lebih buruk daripada apa yang difikirkan, kata pakar WHO.

Negara miskin atau tidak membangun mempunyai udara lebih kotor daripada negara-negara maju, menurut laporan tersebut, tetapi pencemaran “memberi kesan kepada hampir semua negara-negara di dunia dan semua lapisan masyarakat”, kata Neira dalam satu kenyataan.

“Ia adalah kecemasan kesihatan awam,” katanya.

“Tindakan pantas untuk membendung pencemaran udara tidak dapat dilakukan dengan segera,” tambah beliau, menggesa kerajaan untuk mengurangkan jumlah kenderaan di jalan raya, meningkatkan pengurusan sisa pepejal dan mendorong penggunaan bahan api memasak yang bersih.

Laporan itu adalah berdasarkan data yang dikumpul daripada lebih 3,000 tapak di seluruh dunia.

Ia mendapati bahawa “92 peratus daripada penduduk dunia tinggal di tempat-tempat di mana tahap kualiti udara melebihi had WHO”.

Data itu memberi tumpuan pada perkara zarah berbahaya dengan diameter kurang daripada 2.5 mikrometer, atau PM 2.5.

PM2.5 termasuk toksik seperti sulfat dan karbon hitam, yang boleh menembusi jauh ke dalam paru-paru atau sistem kardiovaskular.

Udara dengan lebih daripada 10 mikrogram per meter padu PM 2.5 pada asas purata tahunan dianggap tidak berkualiti.

WHO menganggarkan lebih daripada enam juta kematian setiap tahun dikaitkan dengan pendedahan pencemaran udara luaran dan dalaman.

Data itu lebih kukuh bagi pencemaran luaran, yang mengakibatkan lebih daripada tiga juta kematian setiap tahun.

Tetapi pencemaran dalaman juga dikatakan berbahaya, terutamanya di negara tidak membangun kerana pembakaran arang sering dilakukan untuk memasak.

Sumber AFP
Share this article :
The Editor

I'm Dennelton from Sabah, editor of www.tvokm.com. I am a blogger since 2008, i have a great interest about blogging and seeking additional income through the internet. Follow me with like our official Facebook Page HERE

Post a Comment

Hello there, we are welcome all kinds of thoughts-supportive, opposed, critical or otherwise but before you add comment please use English, Indonesian and Malay language. Thank You!
 
Support : Policies | Contact | About
DMCA.com Copyright © 2013-2019. TVOKM - All Rights Reserved
Designed by Maskolis | Modified by
Proudly powered by Blogger