Home » , , » Serigala juga punyai kecenderungan menguap berjangkit

Serigala juga punyai kecenderungan menguap berjangkit

Posted By Dennelton on Saturday, August 29, 2015 | 21:23

Menguap berjangkit adalah kelakuan yang dikongsikan dari cimpanzi, babun, anjing dan manusia, namun serigala juga boleh melakukannya. Hal ini menunjukkan empati di kalangan haiwan mempunyai sifat yang sama.

Penyelidik di jurnal PLOS ONE memberi tumpuan pada 12 serigala di Taman Tama Zoologi di Tokyo, Jepun.

Ahli-ahli saintis memerhati tingkah laku serigala selama 254 jam sepanjang lima bulan, melihat apa yang akan berlaku apabila salah satu daripada serigala menguap dekat dengan serigala yang lain.

“Menguap berlaku lebih kerap apabila terdedah pada” serigala yang lain, menurut kajian itu.

“Serigala mempunyai kecenderungan untuk menguap apabila rakan serigala yang lain kerap kali menguap.”

Walaupun kajian tersebut melibatkan sebilangan kumpulan kecil serigala, penyelidik berkata, penemuan ini memberikan bukti awal bahawa menguap dikaikan dengan kapasiti serigala untuk empati.

Mungkin lebih banyak lagi spesies mempunyai empati dari apa yang difikirkan sebelum ini, kata ketua penulis Teresa Romero, seorang penyelidik dari Universiti Tokyo.

“Serigala, mempunyai persamaan dengan anjing, menguap berjangkit antara individu, terutamanya rakan terdekat,” katanya.

“Keputusan ini menunjukkan bahawa menguap berjangkit adalah sifat nenek moyang yang sama dikongsikan oleh mamalia yang lain dan keupayaan seperti itu mendedahkan hubungan emosi antara individu."
Share this article :
The Editor

I'm Dennelton from Sabah, editor of www.tvokm.com. I am a blogger since 2008, i have a great interest about blogging and seeking additional income through the internet. Follow me with like our official Facebook Page HERE

Post a Comment

Hello there, we are welcome all kinds of thoughts-supportive, opposed, critical or otherwise but before you add comment please use English, Indonesian and Malay language. Thank You!
 
Support : Policies | Contact | About
DMCA.com Copyright © 2013-2019. TVOKM - All Rights Reserved
Designed by Maskolis | Modified by
Proudly powered by Blogger