Home » , » Vaksin HPV tidak menyebabkan risiko jangkitan kelamin: Kajian

Vaksin HPV tidak menyebabkan risiko jangkitan kelamin: Kajian

Posted By Dennelton on Saturday, July 4, 2015 | 15:39

Walaupun kebimbangan di kalangan sesetengah ibu bapa, vaksin terhadap human papillomavirus (HPV) tidak menyebabkan risiko tingkah laku kepada remaja, juga tidak menaikkan kadar jangkitan kelamin, kata penyelidik Amerika Syarikat.

Penemuan oleh sepasukan pakar di Sekolah Perubatan Harvard dan Universiti California Selatan telah disiarkan dalam JAMA, sebuah Jurnal Persatuan Perubatan Amerika.

Pihak berkuasa kesihatan mengesyorkan vaksin untuk pra-remaja dan remaja lelaki dan perempuan sebagai satu langkah mencegah HPV, yang tidak dapat dikesan dan menyebabkan kanser pangkal rahim, dubur, zakar, mulut dan tekak.

Tetapi hanya 38 peratus daripada remaja perempuan yang berumur 13-17 tahun di Amerika Syarikat telah menerima ketiga-tiga dos yang disyorkan pada tahun 2013, dan juga sedikit remaja lelaki telah disuntik, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Kadar vaksinasi telah perlahan-lahan meningkat sejak tahun 2006, pada masa vaksin itu diperkenalkan. Pada tahun 2013, para pegawai menerima data dan menunjukkan 57 peratus untuk perempuan dan 35 peratus untuk lelaki mendapat vaksin HPV dengan sekurang-kurangnya salah satu daripada tiga disyorkan telah disuntik, kata CDC.

Tetapi pakar ingin melihat vaksinasi pada kadar yang lebih tinggi.

“Sama seperti kita tidak menunggu sehingga kita terdedah cahaya matahari selama dua jam untuk menggunakan pelindung matahari, kita tidak seharusnya menunggu sehingga seseorang itu aktif secara seksual untuk cuba mencegah jangkitan HPV,” tulis Robert Bednarczyk dari Universiti Emory dan disertakan oleh pengarang.
Share this article :
The Editor

I'm Dennelton from Sabah, editor of www.tvokm.com. I am a blogger since 2008, i have a great interest about blogging and seeking additional income through the internet. Follow me with like our official Facebook Page HERE

Post a Comment

Hello there, we are welcome all kinds of thoughts-supportive, opposed, critical or otherwise but before you add comment please use English, Indonesian and Malay language. Thank You!
 
Support : Policies | Contact | About
DMCA.com Copyright © 2013-2019. TVOKM - All Rights Reserved
Designed by Maskolis | Modified by
Proudly powered by Blogger